Aina välillä minulta kysytään, miksi veloitan keikoistani sellaista summaa, mitä veloitan. Mikäli teen yritysasiakkaalleni esimerkiksi puoli tuntia kestävän stand-up esityksen, kirjoitan siitä yli 1000 euron laskun. Ja erityisesti yksityishenkilöt ovat tästä monesti yllättyneet ja pitäneet keikkahintojani korkeina.
Todellisuudessa tämänkin puolen tunnin esityksen taakse kätkeytyy monia kuluja, joita ei välttämättä huomaa päältä päin. Seuraavaksi käynkin tarkemmin läpi, mikä kaikki vaikuttaa ammattitaikurin keikkahintojen muodostumiseen.
MATKA AMMATTITAIKURIKSI
Tie ammattitaikuriksi on yllättävän pitkä ja panostusta vaativa prosessi. Jotain tästä kertoo se, että Suomessa on alle 20 ammattitaikuria, kun taas kouluttautuneita lääkäreitä on noin 20 000. Tähän varmasti vaikuttaa se, ettei taikuriksi valmistauduta koulun penkiltä. Jos siis haaveena on ammattitaikurin ura, vaatii se omatoimista opiskelua ja harjoittelua vuosien ajan vaadittavan ammattitaidon hankkimiseksi.
Taikuus kuuluu esoterian eli salaisen tiedon piiriin. Tämä tarkoittaa, että suurin osa temppujen salaisuuksista on eksklusiivista tietoa, jonka hankkiminen ei ole helppoa. Olenkin itse käyttänyt pelkästään luentoihin, opetusmateriaaleihin ja verkostoitumiseen arvioni mukaan kymmeniä tuhansia euroja.
Ammattitaitoni kartuttaminen ei siis ole tullut halvalla. Puhumattakaan työtunneista, joita on pitänyt sijoittaa taitojen ja tekniikoiden harjoittelemiseen. Myös ammattitaidon ylläpitäminen vaatii oman panostuksensa. Tähän kaikkeen onkin mennyt helposti yli 15 000 tuntia.
Lisäksi on hyvä mainita välineet, joita tarvitaan taikuuden esittämiseen. Vaikka itse käytän suhteellisen vähän välineitä verrattuna moniin kollegoihini, on minulla myös välinekuluja. Rahaa menee muun muassa korttipakkoihin, kyniin sekä monenlaisiin rekvisiittoihin, kuten esiintymisasuun ja lavatekniikkaan. Tilasin esimerkiksi tukusta vuodelle 2023 laatikollisen pelikortteja. Paketin hinnaksi tuli 1500€.
YRITTÄJYYS
Kokonaan oma osa-alueensa ammattitaikurin elämässä on täysipäiväinen yrittäjyys ja siihen liittyvät kustannukset. Erityisesti palkkatyössä toimivan on usein vaikea hahmottaa näitä kuluja. Mikä on toki täysin ymmärrettävää.
Yrittäjänä minun on pidettävä yhteyttä asiakkaisiini, tuotettava markkinointimateriaaleja, päivitettävä sosiaalista mediaa sekä tehtävä muita ”toimistohommia”. Ilman kyseisiä toimia mahdollisuuteni saada asiakkaita ja menestyä alalla olisivat heikot. Ja tästä kaikesta minulle ei erikseen makseta mitään korvausta.
Säännöllisiä kuluja liittyen yrittäjyyteen:
– Kirjanpito, jonka hoitaa ammattilainen.
– Markkinointi. Esimerkiksi nettimainonnan ylläpitämiseen pitää sijoittaa tuntuvasti rahaa.
– Verkkosivut, jotka ovat ammattilaisen tuottamat. Verkkosivujen alustasta minun on maksettava vuosimaksua.
– Matkakulut keikkapaikoille sekä auton ylläpitämiseen liittyvät kulut.
– Kirsikkana kakun päällä minun on maksettava tuloverot, arvonlisäverot sekä yrittäjän eläkemaksut.
– Pelkästään veroihin minulla menee 20-40% liikevoitostani vuositasolla riippuen siitä, kuinka paljon rahaa jää viivan alle. Vasta tämän jälkeen tulee kaikki muut kulut.
AMMATTITAIKURIN URAKEHITYS
Keikkahintoihin vaikuttaa myös merkittävästi alan sisäinen hintakehitys. Viihdebisnekseen yleisestikin kuuluu tietyt standardit, joiden pohjalta useimmat ammattiesiintyjät, kuten taikurit ja koomikot, toimivat.
Yksilötasolla artistin hintaan vaikuttaa ammattitaito, palkinnot, kokemus, maine sekä se, miten kysytty esiintyjä on. Voi siis sanoa, että mitä pidempään on toiminut esiintyjänä, ovat niin tekemisen taso kuin tunnettuus tämän myötä kasvaneet. Tämä kaikki luonnollisesti näkyy artistin hinnoissa.
KEIKKAPÄIVÄT
Kun keikkapäivä koittaa, on minun valmistauduttava tulevaan koitokseen pitkälti koko päivän ajan. Ensinnäkin minun on fokusoitava, eli laitettava sivuun kaikki omat huoleni, murheeni sekä muut arkeen liittyvät toimet, jotta voin loistaa lavalla. Esiintyminen kun on henkisesti energiaa vaativa prosessi. Minun on myös lajiteltava keikkakamani, lastattava auto ja käytävä läpi mielessäni tulevan keikkatilanteen kulkua.
Pääasiassa keikkapäiväni sijoittuvat toisille paikkakunnille, joten keikkamatkoihin kuluu viikoittain useita tunteja. Määränpäässä on myös oltava ajoissa, jotta ehdin tutustua keikkaympäristöön ja laittaa kaiken tarvittavan kuntoon, kuten äänentoiston.
Itse keikan suorittaminen saattaa mennä puolesta tunnista koko päivään, riippuen siitä, mitä asiakas on tilannut. Kun hommat on saatu purkkiin, on edessä vielä matka Lempäälään. Toki joskus minun on parempi yöpyä hotellissa, kuin lähteä yötä vasten ajamaan kotiin.
LOPUKSI
Esiintymisen jälkeen kirjoitan asiakkaalleni laskun ja jään odottelemaan palkkiota tililleni. Sine saapuvien rahojen tulisi riittää tavalliseen elämään sekä yritystoimintani kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Ja miksei välillä myös sopivissa määrin elämästä nauttimiseen – esiintyjänä minun on huolehdittava jaksamisestani sekä siitä, että mentaaliset voimavarat riittävät myös tulevaisuuden haasteisiin.
Tämän tekstin pohjalta on varmasti helpompi hahmottaa, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat taikurin keikkahinnan muodostumiseen. Vaikka listaa olisi voinut vielä jatkaa, tarjoaa teksti kuitenkin riittävän kokonaiskuvan.
Toivonkin, että lukijoiden sydämissä on herännyt uudenlaista arvostusta kaikkia meitä kohtaan, joiden työ on luoda kulttuuria. Toivottavasti jokainen voi myös tulevaisuudessa maksaa artistin laskun hymyissä suin tietäen, että jokaisen euron eteen on tehty töitä.