fbpx

Näistä syistä en esiinny lapsille

Kaikki ohjelmistoni ovat suunnattuja varttuneemmalle yleisölle, vähintään 15-vuotta täyttäneille. Tässä kirjoituksessa avaan, minkälaisia syitä päätöksen taustalla vaikuttaa. Lisäksi perustelen, miksi olen säätänyt suositusikärajan juuri K-15.

Heti alkuun on tärkeää painottaa, että ohjelmistoni sisältö ei ole asiatonta tai sisällä teemoja, joiden esittäminen lapsille ei olisi soveliasta. Päinvastoin esityksiäni on useinkin seuraamassa myös lapsia, esimerkiksi koko perheen juhlissa. Lisäksi koen tulevani ihmisenä erittäin hyvin toimeen lasten kanssa.

Suositusikärajan asettamisessa kyse on enemmänkin siitä, minkälaiselle kohderyhmälle esiintymismateriaalini toimii parhaiten.

HISTORIAA TAUSTALLA

Urani alussa otin vastaan erään lastenkeikan, kyseessä olivat 7v-syntymäpäivät. Näin taikurin näkökulmasta esitys soljui tyylikkäästi maaliin. Syntymäpäiväsankarin ja hänen kaveriensa osalta tilanne näyttäytyi täysin päinvastaiselta – he eivät vaikuttaneet olevan ollenkaan innoissaan tempuistani.

Esityksen jälkeen pojat vain taputtivat vaivaantuneesti. Ihmettelin tätä suuresti, sillä yhä tämän päivän mittareilla esitin heille todella kovanluokan taikatemppuja. Tyydyin pakkaamaan kamani voidakseni poistua paikalta mahdollisimman nopeasti.

Juuri ennen kuin poistuin paikalta, syntymäpäiväsankarin isä tuli luokseni ja sanoi: ”Tulen muistamaan koko loppuelämäni sen, mitä juuri näytit meille. En ole ikinä nähnyt mitään noin siistiä!”. Toisin sanoen keikkani ei ollutkaan huono, vaan kohderyhmä sattui olemaan vain väärä.

TODELLISUUSKÄSITYS

Jo ihan kehityspsykologisesti ajateltuna lapsella on vaillinaisesti kehittynyt kyky käsittää todellisuutta ja ymmärtää, mikä on mahdollista. Tätä todellisuuskäsitystä kuvaa hyvin siskonlapseni vuosien takainen kommentti erääseen kolikkotemppuuni: ”Ei tässä mitään ihmeellistä ole, kun sinulla vain on kyky taikoa rahaa tyhjästä!”

Pienimmät lapset elävät jatkuvasti taianomaisessa maailmassa, jossa ihan “oikea taikuus” on heille mahdollista. Siksi heitä ei juurikaan hämmästytä se, kun tapahtuu jotain, mikä aikuisesta vaikuttaa täysin mahdottomalta. Ja koska oman taikuuteni viihdearvo perustuu nimenomaan mysteerin voimaan, ei se ole lapsille ihanteellista.

Hyvä lastentaikuus on ehdottomasti taitolaji, jossa korostuu eri asiat, kuin varttuneemmalle yleisölle tehtävässä taikuudessa. Hyvä esimerkki on taikurin toilailua ja toistoa sisältävä prosessi tempun aikana. Taikuri vaikkapa liukastuu samaan banaaninkuoreen kolme kertaa. Ja lapset nauttivat.

Kyky erottaa mahdottoman ja mahdollisen välistä raja-aitaa kehittyy monien taikureiden kokemusten mukaan noin 10 ikävuoden tienoilla siihen pisteeseen, että lapsi osaa arvostaa ensisijaisesti juuri temppujen mahdottomuutta.

KESKITTYMISKYKY

Lapsen keskittymiskyky ei aina riitä seuraamaan taikaesitystä, johon liittyy muistettavaa ja useamman asian sisäistämistä. Tämä korostuu niissä lastenjuhlissa, joissa kaoottinen ilmapiiri synnyttää monia keskeytyksiä tai muita häiriötekijöitä.

Hyvä lastentaikuus onkin monesti nopeatempoisempaa ja visuaalisempaa, kuin mitä itse esitän. Lisäksi se sisältää paljon kysymyksiä ja muita lapsia osallistavia keinoja, jotta yleisön keskittymiskyky pysyy yllä.

Oma taikuuteni vaatii yleisöltä kykyä syvälliseen ajatteluun sekä sopivaa sivistyksen tasoa. Siksi esityksestä ei tulisi juurikaan mitään, mikäli yleisön keskittymiskyky herpaantuisi 3 sekunnin välein. Ei sillä, että varsinkaan tänä päivänä aikuisten kyky keskittyä olisi juurikaan tätä parempi.

Olenkin valinnut esitykseeni pelkästään esitysmateriaalia, joka stimuloi yli 15-vuotiaita jatkuvasti niin, että älypuhelimet jäävät taatusti taskuihin.

MIKSI JUURI K-15

Päädyin lopulta ikärajaan K-15 ensinnäkin siksi, että tämän ikäisiltä nuorilta löytyy kokemukseni mukaan riittävä sivistys ja tapa käyttäytyä. Toki olen tavannut monia 10-vuotiaita lapsia, jotka ovat sivistyneempiä ja hyväkäytöksisempiä kuin monet 18-vuotiaat, mutta puhunkin nyt yleisellä tasolla.

15-vuotiaat ovat myös selvästi kiinnostuneempia niistä teemoista, joita käsittelen psykologisessa taikuudessani. Näin esittämäni materiaali toimii ja on kiinnostavaa seurattavaa niin nuoremmalle kuin myös varttuneemmalle yleisölle.

LOPUKSI

Lapset ovat ihania olentoja ja siksi he ehdottomasti ansaitsevat juhliinsa huippuluokan taikureita. Paikan päälle kannattaakin valita artisti, joka tarjoaa juuri heille suunnattua taikaviihdettä. Näin kaikki ovat tyytyväisempiä.

Edelleen esityksiäni ovat tervetulleita katsomaan kaikenikäiset tallustajat, kuten tähänkin asti. Pidätän kuitenkin oikeuden siihen, ettei esitykseni saa nuorempaa yleisöä istumaan paikallaan 10 sekuntia pidempään. Varttuneemmalle väelle lupaan, tyytyväisyystakuulla, tarjota maailmanluokan mysteeriviihdettä, joka taatusti saa sukat pyörimään jaloissa.

Toivottavasti sait riittävän kattavan vastauksen siihen, että miksi juuri minuun ei kannata olla yhteydessä seuraavia lastenjuhlia järjestäessä. Tarvittaessa voit kysyä minulta suosituksia hyvistä lastentaikureista.

Ota yhteyttä

Laita viestiä, vastaan tavallisesti tunnin sisään. Mutta jos tuntikin on liian pitkä aika, voit suoraan soittaa mulle: 044 532 3433.